Σελίδες

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η ζωγραφική, ένα χόμπυ που δίνει χρώμα στη ζωή μας!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου, 13/08/2012

Η ζωγραφική, ένα χόμπυ που δίνει χρώμα στη ζωή μας!Εκφραστείτε ελεύθερα με τη ζωγραφική! Από τις προϊστορικές σπηλιές μέχρι τη σύγχρονη πραγματικότητα, η ζωγραφική συνδέεται με την επικοινωνία, μετατρέποντας τα ανέκφραστα λόγια σε εικόνες. Τοπία, πορτραίτα, έργα αφηρημένης τέχνης. Πολλοί στη θέα ενός άσπρου καμβά φαντάζονται τον εαυτό τους ως έναν «Πικάσο», βουτηγμένο στην τέχνη. Άλλοι κατευθύνονται σε σχολές των Δήμων, άλλοι σε ιδιωτικές, ενώ ορισμένοι δημιουργούν ένα ατελιέ στην οικεία τους. Η ζωγραφική είναι δημιουργία, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Ίσως είναι ταλέντο, ένα χάρισμα που μπορεί να έχετε και εσείς…
Τα είδη της ζωγραφικής ανάλογα με τα χρώματα!
Οι πιο κοινοί τύποι χρωμάτων που χρησιμοποιούνται είναι τα ακρυλικά χρώματα, τα χρώματα ακουαρέλας, για παστέλ και για ζωγραφική με λάδι. Οι αρχάριοι ζωγράφοι συνήθως ξεκινούν με τα ακρυλικά χρώματα γιατί στεγνώνουν πιο γρήγορα και μπορούν εύκολα να διορθωθούν σε περίπτωση λάθους. Αντίθετα, τα χρώματα ακουαρέλας χρησιμοποιούνται μόνο πάνω σε ειδικά φύλλα ακουαρέλας. Και τα δύο έχουν ως βάση το νερό και είναι εύκολα στη χρήση. Όταν έχετε αποκτήσει εμπειρία μπορείτε να πειραματιστείτε και με τα χρώματα λαδιού (ελαιογραφίες). Βέβαια για τους εντελώς αρχάριους καλό είναι να επιλεχθεί ένα έργο αφηρημένης τέχνης, ώστε να μην απαιτείται τρομερή γραμμικότητα και λεπτές γραμμές!
Η ζωγραφική, ένα χόμπυ που δίνει χρώμα στη ζωή μας!
Τα χρώματα ακουαρέλας βρίσκονται σε μικρά σωληνάρια και αραιώνονται πάντα με νερό, ώστε να γίνουν διαφανή και να απλωθούν στα ειδικά χαρτιά για τέτοιου είδους ζωγραφική. Μοιάζουν υπερβολικά στις νερομπογιές! Αντίθετα, τα ακρυλικά χρώματα, αν και συνδυάζονται με ελάχιστο νερό, είναι πιο συμπαγή και διαθέτουν μεγαλύτερη δύναμη στα χρώματά τους. Μια ακόμα διαφορά ανάμεσα στην ακουαρέλα και στα ακρυλικά χρώματα εντοπίζουμε πάνω στην τεχνική και τη διαδικασία της ζωγραφικής. Όταν χρησιμοποιούμε χρώματα ακουαρέλας, πρώτα ξεκινάμε με τα φωτεινά χρώματα και ύστερα με τα σκούρα, ενώ με τα ακρυλικά χρώματα πρώτα ξεκινάμε με το παρασκήνιο, όπως είναι ο ουρανός και το βουνό… και ύστερα με το θέμα που βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας, όπως ένα σπίτι.
Τα βασικά υλικά για έναν αρχάριο ζωγράφο
Το ελεύθερο σχέδιο είναι η αρχή των πάντων στη ζωγραφική! Όμως ο εξοπλισμός για το ελεύθερο σχέδιο δεν είναι απλός και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή:
- Μολύβια: Υπάρχουν τα μαλακά μολύβια με το σύμβολο Β και τα σκληρά με το σύμβολο Η. Τα μέσης σκληρότητας μολύβια και τα πιο γνωστά είναι τα ΗΒ. Τα σκληρά μολύβια έχουν πιο απαλή  γκρίζα ένταση από ότι τα μαλακά. Βέβαια σημασία παίζει και ο αριθμός που συνοδεύει το γράμμα…
- Γομολάστιχες: Επιλέξτε λευκές σβήστρες καλής ποιότητας. Βέβαια υπάρχει και το γνωστό ως «ζυμαράκι» που σβήνει πίνακες με σχέδια από κάρβουνο και μολύβι. Είναι σαν πλαστελίνη και βολεύει το ζωγράφο, αφού μπορεί ακόμα και να απαλύνει τον τόνο ενός σημείου.
- Μπλοκ: Πρόκειται για τα μπλοκ ελεύθερου σχεδίου! Δεν έχουν καμία σχέση με τα μπλοκ ακουαρέλας. Προτιμήστε μπλοκ με διαστάσεις50x70 ή sketchbook, δηλαδή φύλλα δεμένα σε βιβλίο.
Η ζωγραφική, ένα χόμπυ που δίνει χρώμα στη ζωή μας!
- Καβαλέτο: Σήμερα, τα καβαλέτα βρίσκονται σε αρκετά καλές τιμές. Πολλά ξεκινούν από 20 ευρώ, αλλά τα επαγγελματικά στοιχίζουν από 40-60 ευρώ. Συνήθως, ο ζωγράφος χρειάζεται και ένα λεπτό κομμάτι ξύλο για να στερεώνει τα χαρτιά του με κλιπς. Το τελάρο κοστίζει περίπου 5 ευρώ.
- Φιξατίφ: Ειδικό υλικό που «στερεοποιεί» καλύτερα τις σκιάσεις πάνω στο χαρτί και στοιχίζει 7 ευρώ. Βέβαια, ακόμα και η λακ μαλλιών μπορεί να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα.
Ζωγραφική… με ακρυλικά χρώματα!
Τα ακρυλικά χρώματα αποτελούν το «φίλο» κάθε αρχάριου ζωγράφου, καθώς δεν προϋποθέτουν ιδιαίτερες γνώσεις για τη χρήση τους. Αφού προμηθευτούμε από ένα μαγαζί με είδη χόμπυ έναν καμβά, μια κασετίνα με ακρυλικά χρώματα και δυο πλακέ πινέλα, ένα μεγάλο και ένα πολύ ψιλό, περνάμε το τελάρο από ένα χέρι gesso. Πρόκειται για ένα υλικό που καθιστά έτοιμο τον καμβά για να υποδεχτεί το ακρυλικό χρώμα. Αργότερα, τοποθετούμε στο δάπεδο χαρτιά εφημερίδας και φοράμε ό,τι πιο πρόχειρο ρούχο έχουμε…
Η ζωγραφική, ένα χόμπυ που δίνει χρώμα στη ζωή μας!
Στην αρχή, χαράζουμε με ένα μαλακό μολύβι τις επιφάνειες ανάλογα με τις επιθυμίες μας, ώστε να ρυθμίσουμε το αρχικό μας σχέδιο. Για παράδειγμα, ένα μεγάλο «ταυ» πάνω στο καμβά μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε μεγάλες και ίσιες ευθείες, χωρίς τη βοήθεια του χάρακα. Παράλληλα, τα χρώματα μπορείτε να τα αναμειγνύουμε μέσα σε μια αυγοθήκη ή θήκη για σοκολατάκια, αφού πρώτα καθαρίσουμε το πινέλο μέσα σε ένα ποτήρι με νερό. Τα ακρυλικά χρώματα χρησιμοποιούνται είτε ανακατεμένα με λίγο νερό, είτε με ειδικά υλικά, είτε εντελώς σκέτα. Βέβαια πάντα το νερό βοηθά τους αρχάριους στο «άπλωμα» του χρώματος. Στο τέλος, περνάμε τον πίνακα με ένα βερνίκι για την πιο αποδοτική συντήρησή του.

Σημαντική η επιλογή των πινέλων και των χρωμάτων…          
Τα μεγαλύτερα πινέλα είναι ιδανικά για την κάλυψη μεγάλων περιοχών του καμβά, ενώ τα μικρά είναι ειδικά για τις λεπτομέρειες. Ειδικότερα, σε έναν πίνακα με τοπίο, ένα μεγάλο πινέλο μπορεί να βάψει το βασικό χρώμα του ουρανού, ενώ ένα μικρό να προσθέσει αποχρώσεις διαφορετικών χρωμάτων στα σύννεφα ή τις ακτίνες του ηλίου. Οι περισσότεροι χρησιμοποιούν πινέλα από συνθετικά μαλλιά και για αυτό τα ξεπλένουν και τα κρατούν για ώρα μέσα σε ένα φλιτζάνι με νερό αμέσως μετά τη χρήση τους. Τα περισσότερα πινέλα με τρίχα ξεκινούν από 1 ευρώ, ενώ παράλληλα ένα σωληνάριο με χρώμα κοστίζει 3 ευρώ.
Η ζωγραφική, ένα χόμπυ που δίνει χρώμα στη ζωή μας!
Βασικό είναι να εξοικειωθείτε με τον «τροχό» των χρωμάτων. Τα κύρια χρώματα στη ζωγραφική είναι το είναι το κόκκινο, το κίτρινο και το μπλε. Για παράδειγμα, το κόκκινο με το κίτρινο μας δίνει πορτοκαλί ή ο συνδυασμός του κίτρινου με το μπλε μας δίνει πράσινο! Αν επιθυμείτε ένα καθαρό χρώμα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ίδια ποσότητα και στα δύο χρώματα κατά την ανάμειξή τους. Παράλληλα, μια πινελιά από άσπρο ή μαύρο χρώμα μπορεί να δώσει πιο ελαφρύ ή πιο σκούρο τόνο στο χρώμα. Αν όμως ένα χρώμα είναι πιο έντονο για τα γούστα σας, αναμείξτε το με το «απέναντι» χρώμα στον «τροχό» των χρωμάτων…
Βίντεο και sites… αφιερωμένα στις τεχνικές ζωγραφικής!

Πολλοί ζωγράφοι ή καλλιτέχνες κινούνται διαδικτυακά και προχωρούν σε μαθήματα ή συμβουλές ζωγραφικής μέσα από το ίντερνετ. Είτε είστε αρχάριοι, είτε προχωρημένοι, τα παρακάτω βίντεο και sites θα σας δώσουν απεριόριστες ιδέες και μεγάλη έμπνευση… Καλή ζωγραφική λοιπόν!
Sites στο διαδίκτυο:
·         http://www.drawspace.com/
·         http://www.artlessons.gr/
·         http://www.learn-to-draw.com/
Βίντεο στο youtube:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου