Σελίδες

Κυριακή, 19 Απριλίου 2015

Η μαγειρική και η ζωγραφική αυξάνουν την παραγωγικότητά σου


Η μαγειρική και η ζωγραφική αυξάνουν την παραγωγικότητά σουΟι άνθρωποι που μαγειρεύουν και ζωγραφίζουν σημειώνουν υψηλές επιδόσεις στην εργασία. Η ενασχόληση με αυτά τα χόμπι δίνει την ευκαιρία να εκφράσουν όχι μόνο το δημιουργικό τους ταλέντο, αλλά και να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα που ανακύπτουν στην εργασία, λένε οι ψυχολόγοι. Παράλληλα, οι δημιουργικές ενασχολήσεις χαλαρώνουν τους εργαζόμενους μετά από μια απαιτητική μέρα, αυξάνοντας την αίσθηση του ελέγχου και προκαλώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες.
Ο καθηγητής Kevin Eschleman, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Η δημιουργική δραστηριότητα φαίνεται να βελτιώνει επίσης την απόδοση στην εργασία. Αυτό που κάνουμε στον προσωπικό μας χρόνο φαίνεται να σχετίζεται με τη συμπεριφορά μας στον χώρο εργασίας, και όχι μόνο το πώς αισθανόμαστε».
Είναι γνωστό ότι επώνυμοι έχουν δημιουργικές ενασχολήσεις, όπως πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους οργάνωσε μια έκθεση ζωγραφικής στη γενέτειρά του Ντάλας. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είναι γνωστό ότι ζωγραφίζει στον ελεύθερό του χρόνο. Και άλλοι γνωστοί διάσημοι επιδεικνύουν τις μαγειρικές τους ικανότητες.
Ο καθηγητής Eschleman πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι το περιγράφουν συνήθως ως μια βαθιά εμπειρία που προσφέρει πολλά πράγματα για αυτούς. Αλλά, επίσης, μιλάνε για την ιδέα της αυτο-έκφρασης και την ευκαιρία να ανακαλύψουν πραγματικά κάτι για τον εαυτό τους».
Η έρευνα από το πανεπιστήμιο περιλαμβάνει δεδομένα για 341 υπαλλήλους από μια μεγάλη εθνική έρευνα που απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δημιουργικές δραστηριότητές τους, καθώς και τις δικές τους αξιολογήσεις κατά πόσο ήταν δημιουργικοί στη δουλειά και με ποιον τρόπο υποστήριξαν την εταιρεία και τους συναδέλφους τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη μαγειρική στον ελεύθερο χρόνο τους είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερη απόδοση στη δουλειά.
Η μαγειρική και η ζωγραφική αυξάνουν την παραγωγικότητά σουΠολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στους υπαλλήλους που εργάζονται σε ιδιαίτερα στρεσογόνες θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας και του στρατού. Ο  Eschleman είπε ότι η ανάγκη ανάκτησης από στρεσογόνες καταστάσεις κατά την εργασία ήταν κάτι που όλοι οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Και τονίζει την επιτακτική ανάγκη ότι οι εργοδότες θα πρέπει να ενθαρρύνουν το προσωπικό τους να ξεκινήσουν ένα δημιουργικό χόμπι.
Πολλοί οργανισμοί αφιερώνουν χρόνο για την ανάγκη σωματικής υγείας και άσκησης και για τις διατροφικές συνήθειες, αλλά μπορούν επίσης να στραφούν στην ψυχική υγεία και τη σημασία της αποκατάστασης και της δημιουργικής δραστηριότητας.
*Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal of Occupational and Organisational Psychology.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου