Σελίδες

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ - κηροπήγια από ΑΔΕΙΑ ΒΑΖΑΟι κάθε μεγέθους άδειες γυάλινες συσκευασίες τροφίμων ή τα γυάλινα βαζάκια αποθήκευσης για την κουζίνα, μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για πάρα πολλές χειροτεχνίες - κατασκευές. Tα μικρά φωτιστικά - φαναράκια για κεριά, ρεσώ ή και μικρά λαμπάκια led, είναι από τις εντυπωσιακότερες και τις πιο εύκολες.

Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξετε για να ...στολίσετε την εξωτερική επιφάνεια των βάζων, παίρνουν διαφορετικό ύφος από ιδιαίτερα ρομαντικό έως απόλυτα μοντέρνο και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο πρωτότυπα και όμορφα από πολλά έτοιμα τέτοια κηροπήγια που απλώς και παραπάνω ίσως θα σας κοστίσουν και κυρίως θα σας στερήσουν την χαρά να περηφανεύεστε "εγώ το έφτιαξα".1. με ύφασμα

Κάθε τύπου διαφανές, ημιδιαφανές ή διάτρητο ύφασμα που επιτρέπει στο φως να διαχέεται είναι κατάλληλο.

Η δαντέλα είναι το πιο ιδανικό και το ίδιο όμορφο αποτέλεσμα θα κατορθώσετε αν χρησιμοποιήσετε και κομμάτια από κοφτά σεμεδάκια  που δεν χρησιμοποιείτε, κομμάτια πλεχτού, δίχτυ κλπ..

Τυλίξτε το ύφασμα γύρω από το βάζο για να μετρήσετε πόσο σας χρειάζεται, κόψτε το, και κολλήστε το στην επιφάνεια του βάζου με μια απλή διαφανή κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ) που θα απλώσετε με πινέλο.

Μπορείτε και απλώς να κολλήσετε κομμάτια - λουρίδες υφάσματος, χωρίς να ντύσετε ολόκληρη την επιφάνειά του όπως και να προσθέσετε επιμέρους διακοσμητικές λεπτομέρειες με κομμάτια από λινάτσα, διακοσμητικό χόρτοσκοινί, κλπ. ην νύχτα φωτισμένα από το φως των κεριών η όψη του είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 


2. με αλάτι ή ζάχαρη

Από μακριά με πολύ μεγάλη δυσκολία θα καταφέρει κάποιος να διακρίνει πως ακριβώς είναι κατασκευασμένα. Κι όμως είναι πανεύκολο.

Απλώστε με πινέλο κόλλα σε ολόκληρη την επιφάνεια των βάζων, φροντίζοντας να μην αφήσετε κενά σημεία και στην συνέχεια κυλήστε τα πάνω σε αλάτι ή ζάχαρη. Φυσήξτε ή αφαιρέστε μ΄ένα καθαρό πινελάκι την πιθανόν περιττή ποσότητα αλατιού/ζάχαρης και αφήστε τα να στεγνώσουν.

Ανάλογα με το πόσο ψιλό ή πιο χοντρό θα είναι το αλάτι ή η ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσετε, αλλάζει και η τελική υφή της επιφάνειας των βάζων. Με πολύ ψιλό αλάτι (μπορείτε να το περάσετε και από το μπλέντερ για να γίνει σαν σκόνη) και χωρίς να πιέσετε ιδιαίτερα  το βάζο πάνω του, θα δώσετε μια frost υφή, σαν πάχνη ή λεπτό χιόνι, ιδανική για χριστουγεννιάτικες κατασκευές αν συνδυάσετε αυτή την τεχνική και με κάποιο στενσιλ ή ζωγραφική σε ανάλογα σχέδια.

Μπορείτε και να ανακατέψετε το αλάτι ή την ζάχαρη με πολύ ψιλές χάντρες για κατασκευές ή και να τα χρωματίσετε ελαφρά με μια σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής ή νερομπογιά, απλώς αφήστε να στεγνώσουν εντελώς και ανακατέψτε καλά ώστε να είναι ομοιόμορφη η απόχρωσή τους πριν κυλήσετε πάνω τους τα βάζα.3. με μπογιά

Τα χιλιάδες πράγματα που μπορείτε να καταφέρετε με μπογιά πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια, μπορείτε να τα κάνετε και σε γυάλινα βαζάκια.

Είτε με ζωγραφική, αντιγραφή (ξεπατικωτούρα) ενός γεωμετρικού σχεδίου, με στένσιλ, με αυτοκόλλητα που θα κολλήσετε πριν βάψετε την επιφάνεια και θα αφαιρέσετε αφού στεγνώσει το χρώμα, με λουρίδες χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε με τον ίδιο τρόπο (κολλάτε με σελοτειπ και αφαιρείται όταν στεγνώσει η μπογιά), δημιουργώντας χρωματιστές ρίγες πάνω στα βάζα, με μπογιά μαυροπίνακα  ή με όποιον άλλο τρόπο σας αρέσει ή εσείς σκεφτείτε. Δείτε εδώ μια ακόμη ιδέα για τέτοια φωτιστικά-φαναράκια με μπογιά που φωσφορίζει στο σκοτάδι.


Το βασικό είναι να υπάρχουν αρκετά κενά σημεία πάνω στο γυαλί ώστε να διαχέεται το φως του κεριού. 

Για να δώσετε ανάγλυφη όψη (σε γεωμετρικά κυρίως σχέδια) θα δουλέψετε με μπογιά για γυαλί, ο πιο εύκολος όμως τρόπος, γενικά, για να βάψετε με απλό τρόπο γυάλινα βάζα είναι το απλό ακρυλικό χρώμα ή μπογιά σε σπρέϋ, τα κομμάτια αυτά δεν ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα από πλυσίματα, νερό κλπ. έτσι οποιουδήποτε τύπου μπογιά θα αντέξει στο καθάρισμα μ΄ένα βρεγμένο πανί.

4. με αλουμινόχαρτο

Από τις πιο εύκολες προτάσεις, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Κόψτε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο σε μέγεθος που να επαρκεί για να τυλίξετε περιμετρικά το βάζο.
Απλώστε το πάνω σε ένα χοντρό περιοδικό, ακουμπήστε πάνω του ένα λεπτό χαρτί και σχεδιάστε "χαράξτε" αρχικά με στυλό ένα οποιοδήποτε σχέδιο ή αντιγράψτε ένα γεωμετρικό σχήμα από οπουδήποτε.
Με ένα λεπτό καρφί "ακολουθήστε" το σχέδιο πάνω στο χαρτί κάνοντας μικρές μικρές κουκίδες-τρύπες ώστε στο τέλος ολόκληρο το σχέδιο να έχει αποτυπωθεί στο αλουμινόχαρτο με την ίδια αυτή διάτρητη μορφή.

Εφαρμόστε το αλουμινόχαρτο, με την καλή του όψη προς έξω, στο εξωτερικό του βάζου και πιέστε με τα χέρια σας ώστε να εφάπτεται σφιχτά  στο γυαλί σε όλα τα σημεία.

Η εικόνα του σ΄ένα σκοτεινό σημείο του σπιτιού την νύχτα είναι ...απίστευτη και τόσο πιο εντυπωσιακή όσο πιο διάτρητο το σχέδιο που θα διαλέξετε, αντίστοιχη με αυτά εδώ τα φαναράκια από κονσερβοκούτια.5. με χαρτί 

Μπορείτε να δουλέψετε στην επιφάνεια των βάζων με ριζόχαρτο, χαρτοπετσέτα ή κάθε είδους λεπτό, ημιδιαφανές ή διάτρητο χαρτί χρησιμοποιώντας μια διαφανή ατλακολ και περίπου σαν την τεχνική του ντεκουπάζ, αλλά χωρίς να επιμένετε και τόσο στην τελειότητα του αποτέλεσματος, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.Αλλά και κομμάτια από εφημερίδες αν χρησιμοποιήσετε, παραστάσεις με χάρτες ή φωτοτυπήσετε αγαπημένα αποσπάσματα από βιβλία, ένα χειρόγραφο ποιήμα κλπ. και απλώς κολλήσετε το χαρτί στο γυαλί, εξίσου όμορφο θα είναι το αποτέλεσμα όπως κι αν συνδυάσετε διαφορετικά είδη χαρτιού πάνω στο ίδιο βάζο.

Για να είναι περισσότερο φωτεινά τα βάζα που θα επεξεργαστείτε με χαρτί, μπορείτε σε κάποια σημεία να το ψαλιδίσετε δημιουργώντας κενά σχήματα-περιοχές απ΄όπου το φως θα διαχέεται πιο έντονα.Και...

* Αν χρησιμοποιήσετε βάζα από άδειες συσκευασίες τροφίμων, το κόστος των κατασκευών αυτών είναι σχεδόν μηδενικό. Ακόμη και με μπογιά αν θελήσετε να τα επεξεργαστείτε δεν χρειάζεται κάτι ειδικό, μπορείτε να το κάνετε ακόμη και με χρώματα που σας έχουν περισσέψει από το βάψιμο του σπιτιού, ακόμη και με νερομπογιές.

* Όλες αυτού του τύπου οι μικρού μεγέθους κατασκευές για το σπίτι, αναδεικνύονται πολύ καλύτερα και αξιοποιούνται διακοσμητικά αν συγκεντρώσετε πολλά τέτοια παρόμοια κομμάτια στο ίδιο σημείο. πχ για να διακοσμήσετε το τζάκι με μια σειρά  και όχι κατ΄ανάγκη πανομοιότυπα φωτιστικά-φαναράκια, για το τραπέζι της τραπεζαρίας πάνω σε έναν μεγάλο δίσκο κλπ.

* Το "στόλισμα" πέραν του βασικού υλικού που θα χρησιμοποιήσετε πάνω στο γυαλί, είναι θέμα γούστου και φαντασίας. Κορδέλες, σκοινί, λινάτσα, διακοσμητικό χόρτο ξύλινα ή μεταλλικά διακοσμητικά και μικροαντικείμενα όπως κουμπιά, κλειδιά, νομίσματα, κουκουνάρια κλπ. μπορούν να πλαισιώσουν, ανάλογα με το ύφος που θέλετε να δώσετε, όλες αυτού του τις κατασκευές-συνθέσεις.

* Ζάχαρη ή αλάτι, μπορείτε να τοποθετήσετε και στο εσωτερικό των βάζων, ειδικά σε εκείνα με μεγάλο ύψος, ώστε και καλύτερα να διαχέεται το φως και να διευκολύνεστε όταν θέλετε να αντικαταστήσετε τα κεράκια.

* Ο πιο πετυχημένος τρόπος είναι ο ...συνδυασμός των τρόπων π.χ χρησιμοποιείστε χρωματιστά βάζα ή χρωματίστε σε πολύ αχνή άσπρη απόχρωση εκείνα που θα επεξεργαστείτε με ύφασμα ή συνδυάστε ύφασμα και χρώμα, χρώμα και αλάτι/ζαχαρη κλπ.

* Εκτός από ρεσώ ή κεράκια πολύ όμορφα δείχνουν μέσα σε τέτοια βάζα και τα φωτάκια led ή όποιας απόχρωσης μικρά φωτάκια μπαταρίας.

* Με λεπτό σύρμα ή μια μεταλλική κρεμάστρα που θα κόψετε και θα λυγίσετε ανάλογα, μπορείτε να φτιάξετε κρεμάσματα που θα τα εφαρμόσετε, πολύ προσεκτικά και σφιχτά στο χείλος των βάζων, για να μπορείτε να τα κρεμάσετε σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού ή στο μπαλκόνι.

* Μια σειρά τέτοια φωτιστικά-φαναράκια γεμάτα κεράκια, είναι μια πολύ όμορφη και πρωτύτυπη ιδέα και για δώρο, θα ενθουσιάσει σίγουρα όποιον φίλο θελήσετε να τα προσφέρετε, με όποιον τρόπο κι αν έχετε επιλέξει να μεταμορφώσετε σε ...έργα τέχνης τα άδεια βάζα της μαρμελάδας, του μελιού ή μιας κομπόστας.
Να πως...
 
SoulouposetoD I Y KHΡΟΠΗΓΙΑ-ΦΑΝΑΡΑΚΙΑPersonalised Recycled Jam Jar Candle HoldersDIY Jar Candle Holders5fc47bd05aa599873b584368e3843ef0.jpg 803×803 pixelsDIY handmade Clay Star Jar Candle Holder VIDEO tutorial -  Turn mason jars and other jars into Christmas Candle Holders - another Karin Joan CraftprojectFrosted Candle HoldercandlestickMason Jar + Doilies to create lacy candle holders.  Amy would love theseDIY :: String & glass, simple enough (just be careful with overheating; keep them away from kids, pets and some adults. ; )lace candle holders.Google Image Result for http://valentine-stuff.net/heart-candle-jar.jpgeasy gift! print picture on paper..modge podge on jar..sprinkle glitter and wrap wire with a charm at top...votive candle holder :) Thanks @Amy Lyons McKnelly Waters for the easy peasy ideaDIY - Etched Mason Jar Candleholders Step-by-Step Tutorial. A lovely and easy way to repurpose old jars.Vintage Style Jam Jar Tealight Holder by BetsyBlairHome on Etsy, £4.95Beautiful DIY Candle HoldersStamp Lamp - upcycled glass jar tealight candle holder OOAK - large greenShabby Chic Country Upcycled Mason Jar Candle Holders, Vases, Centerpieces, Decor SET OF 10DIY Vintage Candle HolderSplendid Sass: THE WEEK IN PINTERESTgingham jam jar candle holder by abigail bryans designs | notonthehighstreet.comSnowy Winter Candleholders Made With Epsom SaltFun Christmas craft. I think I will use this for preschool learning the letter S next week.A Pair of Hanging Lantern Candle Holders made from Glass Jam Jars with Vintage Crochet Lace and Ribbon in Cream, Gold, Beige and Brown20 DIY mason jar crafts - Chalkboard mason jar candle holdersLace & Burlap Mason Jar Candle Holder-  Quart Size.20 Of The Best Mason Jar Projects ~ Chalkboard mason jar centerpiece!! Could do any shape to match the holiday.DIY Tutorial: DIY Candles / DIY MASON JAR CANDLE - BeadAntique Book Page Mason Jar Candle HolderWedding. This is cute if it gets lateUpcycled garden lighting using cans. give those old soup cans a second lease of lifeConcrete candle holder- I wonder if you could make the holes big enough to set a hurricane lamp shade in, making the candles wind-proof?Glass "Jar of Hearts". How precious of a project to do. I would do it with more than hearts though....geometric faceted clay tea light holders made from air drying clay.Mason Jar Tea Lights by moonfrye.com Moonfrye DIY/ Kids Crafts/ Kids Art Projects #Moonfrye #DIYDump A Day Fun Do It Yourself Craft Ideas - 62 Pics Perfect gift for Nana, so adorable.What a good idea of to use a wax pot!..DIY Butterfly Candle Holder DIY Projects | UsefulDIY.com Follow Us on Facebook ==> http://www.facebook.com/UsefulDiyCreative DIY Candle Holder Ideas. maybe add some beads or paint the rope.Reuse jar lids and make cute plates for block candles. (in Swedish) - but really you don't need the tutorial.Reclaimed Wood Candle Holder Set of 3 by BlueDoorsDesign on Etsy, $26.0034 Cool and Modern DIY Concrete ProjectsUn tutorial para hacer candelabros de una forma muy sencilla y que quedan de lo más modernos y decorativos para cualquier fiesta o celebración :) #diy #handmade #manualidadesWouldn't this be cool to put solar lights inside and just leave them on a patio table? I can see so many possibilities,  maybe just glazed vases with some jewels around the bottom or seashells if you have a beach theme..... hmmMaybe possible to make with a glass candle holder and a simple piece of paper! maybe even wax paper...fall gourd wedding centerpieces | Fall Decorations | DIY (Do It Yourself) Gourd Candles #fall #decor ...Add a little creative mood lighting to your next party.5 tealight wood candle holder low lying by BlisscraftandBrazen. $45.00, via Etsy.Using sugar starch, form doilies around a balloon. After it dries, pin prick balloon and remove and you have a doily bowl to hold tea lights. Excited to make these in different colours!*DIY. Tin can candle holder  Paint the tin can’s inner side with the aerosol. Stick the template to the tin can. Nail it with the hammer, following the template’s drawing. Put a small candle inside and you’re done!DIY candle holders made from oranges. Would be great for summer parties and citronella candles!See On

1 σχόλιο :